Stacks Image 240032

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Karlshamns kommun
Asarums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Asarums kyrka

Redan i slutet av 1100-talet, eller början av 1200-talet fanns här en liten kyrka av gråsten. Denna kyrka byggdes ut första gången i slutet av 1600-talet, och ytterliga några tillbyggnader gjordes innan kyrkan kom att se ut som den gör idag. Årtalet 1799 som står över västra ingången anger det år år då kyrkan i Asarum fick sin korsarm. Och 1868 uppfördes sakristian efter förebild från Karlshamns kyrka.

1911 genomfördes en omfattande renovering efter ritningar av arkitekt Axel Lindgren, och året efter fick Asarums kyrka som första kyrka i landet elektricitet indragen.

Kyrkan har istället för torn en klockstapel som står på höjden öster om kyrkan.

Predikstol med baldakin är från 1870-talet och är försedd med emblem i form av bland annat Kalken, Hoppets ankare och Lagens tavlor, utförd av orgelbyggare Carl August Johansson från Broaryd.
Han har även snickrat ihop orgelfasaden som ritades av arkitekt Otto August Mankell. Kyrkans orgel är dock byggd 1976 av Olof Hammarberg i Göteborg.

Dopfunten i kalksten och granit är från senare delen av 1200-talet. Enligt uppgift har dopfunten under en tid använts som fågelbad men sedan åter kommit tillbaka till kyrkan. Idag används dock en dopfunt i trä från 1876, och även här har Carl August Johansson i Broaryd varit verksam. Det tillhörande dopfatet skänktes av kyrkoherde Fritz Witzell och har enligt en inskrift en gång tillhört "den rövade grekiska kyrkoskatten”.

Gravstenarna i gångarna lades dit 1829 och markerar inte några gravplatser. Dock sägs sedan 1791 en fru Elisabet Kraak vila under kyrkan golv. Detta ska vara under den ljuskrona som hänger mellan koret och mittskeppet.

Glasmålningarna i norra och södra korsarmarnas fönster mot öster är formgivna 1936 av konstnärinnan Agda Österberg.

Den nuvarande altartavlan föreställer Jesu korsfästelse och målades 1866 av konstnären Bengt Nordenberg, som var verksam i Düsseldorf, men som var född och uppvuxen i trakten. Han hade haft en tavla av den klassiske nederländske målaren Rubens som förlaga.

Så till den gamla altartavlan som numera hänger till höger i koret, föreställande Kristi himmelsfärd. Den målades 1813 av målaren Per Hörberg. Han föddes som fattig soldatson i södra Småland och var i grunden självlärd som målare, men fick i vuxen ålder möjligheten att studera vid Konstakademin i Stockholm. Har har i en biografi berättat hur han 37 år gammal första gången under 9 dagar vandrade de nära 40 milen från hembygden i Småland till huvudstaden. ”Som kort tillförne sagdt är, kom jag till Stockholm, trött och ömfotad, med påsen på ryggen och mina målningar under armen ihoprullade”. När Pehr Hörberg målade altartavlan i Asarums kyrka hade han blivit upphöjd och beundrad kunglig hovmålare.
Målningen i Asarums kyrka som han målade tre år före sin död, är den enda han gjorde i Blekinge, men han finns representerad i över 80 kyrkor Småland, Halland, Närke, Södermanland, Värmland, Dalarna och framför allt i Östergötland där han bodde under senare delen av sitt liv. Så respekterad var han att han på sin ålders höst uppbar pension som betalades direkt ur den dåvarande kronprinsen, senare kung Carl XIV Johans egen ficka.
Stacks Image 240063