Stacks Image 278709

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Hässleholms kommun
Norra Mellby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Norra Mellby kyrka

Kyrkan är byggd under mitten av 1100-talet, men redan på 1200-talet byggdes långhuset ut åt väster, och cirka år 1300 fick kyrkan ett vapenhus åt norr. Detta är nu sakristia.
När man på 1400-talet slog valv i kyrkan delades den upp i två skepp genom att tre kraftiga pelare bär upp korsvalven.
Under medeltiden hade kyrkan tv
å ingångsportaler i västra delen av långhuset, och två senmedeltida dörrar har också bevarats.
På kyrkogården finns ett klockhus liknande det i Brönnestad, men klockorna hänger numera i kyrktornet, som uppfördes först 1917 efter ritningar av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin.

Norra Mellby kyrka var under mer än 200 år patronatskyrka för ägarna till Maglö sätesgård. Privilegierna hade meddelats 1648 av danske kung Fredrik II, och gäled för riksamiral Ove Gidde och hans arvingar. På 1840-talet uppstod en tvist mellan en ättling till Gidde och den dåvarande ägaren till Maglö, huruvida patronatsrätten var personell eller reell, det vill säga knuten till gården. Genom beslut av Kunglig majestät 1869 kom patronatsrätten att tillhöra ägarna till gården. Systemet med patronatskyrkor upphörde 1922.

Kyrkan har en stor mäktig kalkmålning på norra långhusväggen. Målningen som skapade under sent 1200-tal, eller möjligen under tidigt 1300-tal föreställer livshjulet, och är tillsammans med en liknande målning i Ramsåsa kyrka, de enda medeltida framställningarna i Norden av människans ålder.
Målningen konserverades och restaurerades ganska hårdhänt under 1950-talet men tack varde detta kan vi få en helhetsbild av målningen som vi annars troligen inte få på grund av målningens skador före restaureringen.
Gestaltningen kallas Memento Mori på latin, vilket betyder Kom Ihåg Att Du Är Dödlig.
Livshjulet visar i mitten döden, som omsnärjd av ormar och råttor hämtar en högt uppsatt person - kanske en kung med tanke på att han har en krona på jässan. Ett språkband hänvisar till Psaltaren 144.

På en pelare mitt i kyrkan finns en biskop avbildad. Han har besökt aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien. Efteråt fick man en pilgimsmussla som bevis på besöket vid graven, och biskopen har just en sådan pilgrimsmussla i mitran, alltså huvudbonaden.

Det finns även spår efter andra kalkmålningar, men dessa är endast fragmentariskt bevarade. Kanske har målningarna på utsidan av korvalvet hör till sidoaltare.

Under kyrkans kor finns ett gravvalv för tidigare ägare till Maglö herrgård samt deras familjer, och som förmodligen har anlagts p
å 1600-talet. Tidigare fanns en nedgång till gravkoret inifrån kyrkan, i triumfbågen, men den är nu tillsluten.
När valvet unders
öktes i slutet av 1920-talet kunde man konstateras att där fanns 13 kistor.

Predikstolen daterar sig till 1600-talet, och baldakinen ovanför skänktes till kyrkan 1738.

Altaret är från medeltiden.
En tidigare altaruppsats skapad på 1700-talet av Johan Ullberg är delvis bevarad och uppsatt på norra långhusväggen.

Två träfigurer som nu är uppsatta på vardera sida av koret kan tidigare har hört till en äldre altaruppsats som kanske var från 1600-talet. Kanske föreställer figurerna Moses respektive Johannes Döparen.
Här finns även fyra andra äldre träskulpturer.

Av den ursprungliga dopfunten i sandsten som är från mitten av 1100-talet återstår endast foten. Den nuvarande cuppan, som är en identisk kopia av originalet, tillkom i samband med en restaurering på 1950-talet. Baldakinen över dopfunten är skapad av Johan Ullberg. denne har även skapat ett triumfkrucifix som länge fanns på museum i Lund, men som nu åter har sin plats i kyrkan.

Här finns även ett krucifix av modernare snitt som skänktes till kyrkan 1930 av Erik Göransson. Det lilla krucifixet av mässing som finns på pelaren vid dopfunten kommer enligt uppgift från en av den praktfulla kistorna i gravkoret.

1956 fick koret en glasmålning som är skapad av Karl-Einar Andersson från Sösdala och 1984 tillkom en glasmålning i långhuset gjord av Erik Olsson, som var med och startade Halmstadgruppen.

Till vänster i koret finns en järnbeslagen fattigstock, som med all säkerhet från början var ett senmedeltida sakramentshus som fått ny användning. I skåpet förvarades ursprungligen kyrkans heliga kärl, och här placerades ock de redan invigda oblaterna.
Stacks Image 278736