Stacks Image 260041

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Trelleborgs kommun
Fuglie kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Fuglie kyrka

Tidigare fanns här en kyrka som uppfördes redan på 1100-talet. Kyrkan byggdes om i mitten av 1800-talet efter ritningar av professor Carl Georg Brunius, men revs redan 1902, då den gamla medeltida kyrkan ansågs vara gammal och omodern. Kanske sneglade församlingen på grannsocknarna Mellan Grevie och Östra Grevie som redan på 1890-talet hade fått nya tegelkyrkor.
Man lät bygga den nya kyrkan i nygotisk stil efter ritningar av ingenjören och tillika tekniske direktören för Lomma cementfabrik August Waldemar Lundberg, som också ritade flera andra kyrkor i Skåne.
Kyrkan är byggd av rött tegel från Minnesberg, men är invändigt klätt med gult tegel.

Den nya kyrkan invigdes 1904 av biskopen och överhovpredikanten Gottfrid Billing.

Altaruppsatsen är från 1595. Den består av fyra fält i två våningar med bibliska bilder, och anses vara ett fint exempel på en stil influerad från verkstäder i Helsingör.
De fyra altartavlorna är målade i början av 1900-talet av konstnären Fredrik Krebs. De två översta visar Jesus hos Emmaus och Jesus i Getsemane. Tidigare har där suttit tavlor från år 1766 men dessa sitter nu på väggen vid predikstolen.
Baldakinen över på altaret har även fått nya träfigurer som tillverkats av snickaren Jöns Mårtensson från Lund. Tidigare kröntes baldakinen av en gavel som var från slutet av 1500-talet, men som togs bort och ersattes av det nya då det kom att skymma det runda korfönstret.

Korets fönster har målade glas från F.X Zettler i München. Det runda fönstret i öster har motiv i form av ett kors och de respektive attributen till evangelisterna Matteus, Lucas, Marcus och Johannes.

Predikstolen är samtida med den nya kyrkan och ritades av kyrkans arkitekt Lundberg. Predikstolen är snarlik den tidigare medeltida kyrkans predikstol som var från 1576, och som man hade sparat för användning i den nya kyrkan.
Under tiden som den nya kyrkan byggdes förvarades den i en gård i närheten, som dock förstördes i en brand, varvid predikstolen brann upp. Terakottarelieferna på predikstolen är tillverkade av Villeroy & Boch i Tyskland.

Den åttasidiga dopfunten i ek är från 1600-talet och har bildfält med scener ur Jesu liv. Dopfatet i mässing har bebådelsen som motiv.

På den norra väggen vid koret hänger Karl XI:s vapensköld, uppsatt 1688 som en påminnelse till Fuglieborna om att de nu löd under den Svenska kronan.

Och kyrkan har läktarmålningar från 1626 med bilder av apostlarna.

Orgeln byggdes 1959 av Mårtenssons orgelbyggeri i Lund, och ersatte då en orgel byggd i Göteborg.

I vapenhuset finns en series pastarum med namn på präster och årtal från 1500-talet fram till 1993 broderade i korsstygn på väv.

I tornet hänger två klockor. Lillklockan är tillverkad år 1471 och har en text som berättar att den tillverkades av Johannes Petri i det danska Slagelse och att detta skedde på Laurentius andra festdag.
Storklockan är från år 1594 och tillverkades av Borchard Gelgether i Köpenhamn. Den latinska texten på klockan lyder i översättning: Guds ord förblir i evighet.

Strax norr om kyrkan på toppen av ättehögen står en runsten som tillkommit under kristen tid. På stenen står, översatt till nutidssvenska: ”Önd reste sten denna efter sin bror Öde, han fann döden på Gotland. Gud hjälpe hans själ”.
Stenen har flyttats ett otal gånger, men alltid återbördats till ursprungsplatsen. Det finns också ett flertal sägner om stenen, där de flesta handlar om att den som flyttat stenen inte får ro och därför återbördar den.
Den andra stenen står nu framför kyrkporten. Enligt traditionen ska den ursprungligen ha stått på Torstens kulle, som legat i närheten av den stora ättehögssamlingen i Steglarp. Och detta stämmer ganska bra med innehållet i texten på stenen, för där står: " Atte reste sten denna efter Torsten, son sin”.
Den var en tid inmurad i nordöstra hörnet av kyrkogårdsmuren, men flyttades till trädgården i Tofta gård i Fuglie by, då kyrkan byggdes om. Stenen återfanns sedan på 1870-talet i en stenhög vid Tofta gård av den danske runologen Ludvig Wimmer.
Stacks Image 260072