Stacks Image 285364

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Helsingborgs kommun
Gustav Adolfs kyrka Helsingborg

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Gustav Adolfs kyrka Helsingborg

Vid slutet av 1800-talet hade den nya stadsdelen Söder i Helsingborg vuxit så mycket att det fanns behov för en ny kyrka. En tidigare anvisad kyrktomt som hade avfärdats togs till heder igen mot att man ändra stadsplanen något.
Samtidigt utlyste kyrkorådet en arkitekttävling om kyrkans utformning.
Av de sju bidrag som kom in föll valet på Stockholmsarkitekten Gustav Hermanssons förslag. Han hade några år tidigare även vunnit en tävling för en ny kyrka i Sundsvall, som döptes till Gustav Adolfs kyrka, efter kung Gustav II Adolf - och samma namn fick kyrkan här i Helsingborg. Han ritade även bland annat Asmundtorps kyrkan här i Skåne, som blev klar samma år som Gustav Adolfs kyrka.

Kyrkan som är en av stadens högsta byggnader invigdes den 6 juni 1897 av biskopen i Lunds stift Wilhelm Flensburg.
Den var till att börja med annexkyrka till Sankta Maria kyrka, men blev 1927 församlingskyrka för den då nybildade Gustav Adolfs församling. De tre kyrkklockorna i det 67 meter höga tornet beställdes från Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna.

Vid en renovering i början av 1960-talet tillkom bland annat bänkinredningen och altaret i trä. Och det har även senare skett renoveringar och förändringar.
Kyrkans altare har flyttats från koret till kyrkans korspunkt och koret har istället gjorts om till en mer intimt kapell.

Kyrkans äldre glasmålningar är utförda av Gösta Nordblad och Gunnar Theander. De nya och något ljusare målningarna är målade av Nils Möller och föreställer de fyra årstiderna.

Dopfunten av ek är ritad 1993 av Erik Wikerstål, och dopfatet av silver, som urpsrungligen tillverkades för en äldre dopfunt är formgiven 1963 av Klas Anselm och tillverkat av silversmeden Wiwen Nilsson.

Korkapelle pryds av ett kors i glaskristall, utfört under första halvan av 1960-talet av den tjekisk-svenske glaskonstnären Jan Brazda. Kyrkans huvudsakliga processionskors i mässing är skapat av Stig Norlin och donerades till kyrkan 1994.

Koret och orgelläktarräcket är dekorerat av vävnader utformade av konstnären Barbro Nilsson och tillverkade av Märta Måås-Fjetterström i Båstad.

Orgeln som byggdes 1968 av Poul Gerhard Andersen i Köpenhamn har 43 stämmor och tre manualer.

Delar av en äldre orgel som också den tillverkade i Danmark i början av 1930-talet finns bevarade på norra läktaren, där vi hittar ett litet kyrkomuseum med äldre föremål.

Utmed väggarna i kyrkorummet finns en rad med korvägsbilder skapade av Eva Spångberg. Serien om fjorton stationer inleds med Jesus inför Pontius Pilatus. Och vi får sedan följa vandring till Golgata, korsfästelsen och slutligen gravläggningen. En bild visar Simon från Kyrene som hjälper Jesus att bära korset.
Stacks Image 285391