Stacks Image 289601

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Ängelholms kommun
Rebbelberga kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Rebbelberga kyrka

Den första kyrkan på platsen uppfördes någon gång i slutet av 1100-talet eller i början av 1200-talet då man både byggde nytt och även ersatte tidigare kyrkor byggda i trä. Under medeltiden byggdes även tornet.

Efter att man på 1500-talet huggit ner ekskogen mellan Rebbelberga och Skälderviken fick man problem med flygsand, som tidvis låg i drivor ända fram till kyrkporten. Enligt en skrift från 1700-talet var hela kyrkogården sandtäckt. Detta åtgärdades genom att man då lät återplantera en skog av tall som höll sanden på plats.

När befolkningen under 1800-talet växte kraftigt i Skåne, räckte varken denna kyrka eller många andra längre till, och därför beslutade man här som på andra håll att bygga ut kyrkan.
I mitten av 1860-talet genomgick kyrkan en nästan total omvandling då ett nytt långhus byggdes utanpå det gamla långhuset. Detta gjorde att församlingen kunde fira gudstjänst i vanlig ordning under byggets gång.
I slutfasen av ombyggnaden revs det inre ursprungliga långhuset och man hade en ny och större kyrka. Kyrkans medeltida torn och en del av västra väggen bevarades och ingår i nuvarande kyrkobyggnaden. Kyrktornet som anses vara det äldsta byggnadsverket i Ängelholm fick tillsammans med det nya långhuset tegeltak och försågs med trappgavlar. Ännu en stor ombyggnad genomfördes 1934 då en liten utbyggnad mot öster revs och ersattes med ett rymligt kor. Vid denna tidpunkt sattes även tornuret upp.

Altaruppsatsen från 1911 är ritad av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin, och själva altartavlan som är utfört av en okänd konstnär, är en kopia av den danske målaren Carl Blocks altartavla som finns i Löderups kyrka, som skildrar Jesu möte med de båda lärjungarna i Emmaus.

I samband med ombyggnaden på 1860-talet fick kyrkan sin predikstol. Den försågs på 1930-talet med pannåer som är utförda av konstnär Artur Larsson från Ängelholm. Vi kan här se bilder av evangelisterna och Moses. Och på trappan finns bilder av Martin Luther, Olaus Petri och Ansgar.

Dopfunten från 1743 fanns tidigare i den gamla kyrkan, och är tillsammans med dopfatet i mässing som dateras till 1500-talet de äldsta föremålen som fortfarande används i kyrkan.

De två östligaste fönstren i långhuset har glasmålningar av Pär Siegård och Nils Möller.

Gobeläng liksom mattor är ritade av Barbro Nilsson och är vävda hos Märta Måås-Fjetterström.


Kyrkans orgel som har 14 stämmor fördelade på två manualer och pedal, byggdes 1971 av Olof Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg.

I tornet finns bland annat fyra kritstenar med reliefer från den äldre kyrkan. Och här finns också kyrkans båda klockor. Båda är gjutna 1889 av KG Bergholtz i Stockholm.

Det berömda Rebbelbergakrucifixet som räknas som ett av Skånes äldsta skars till under romansk tid och skildrar Kristus som den segrande konungen. Numera förvaras krucifixet i Lunds universitets historiska museum.
Stacks Image 289637