Stacks Image 300455

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Båstads kommun
Hovs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Hovs kyrka

Förmodligen uppfördes i början av 1100-talet en stavkyrka på platsen för Hovs kyrka. Denna fick sedan en ersättare i sten möjligen i slutet av samma århundrade eller i början av 1200-talet. Och på 1500-talet byggdes troligen kyrkan om - eller ersattes eventuellt med en ny kyrka.
Den nuvarande kyrkan i Hov som ligger på en höjd med utsikt över havet byggdes under andra halvan av 1830-talet efter ritningar av Samuel Enander, som var konduktör vid Överintendentsämbetet, en titel som senare skulle ändras till andre arkitekt.
För att finansiera kyrkbygget såldes bland annat den föregående kyrkans blytak. Även den nya kyrkan har genomgått ombyggnader.

1871 ersattes en lanternin på torntaket med de nuvarande trappstensgavlarna, och kyrkans yttertak som från början var belagt med ekspån som inte tålde det fuktiga klimatet byttes ut mot spån av furu. Dessa ersattes i sin tur 1888 med ett tak av engelsk korrugerad järnplåt. Vid en storm julen 1902 blåste dock taket av och ersattes därefter av svensk korrugerad järnplåt som ansågs vara bättre. Men man har haft fortsatt otur med taket. 1970 uppstod en brand på grund av ett åsknedslag, och vid påföljande ombyggnad fick taket sin nuvarande beläggning med skiffereternit.

I kyrktornet hänger två klockor. Både den stora och den lilla har samma form. Storklockan göts 1704 av Lars Wetterholtz i Malmö, men gjöts om dels 1860 samt 1927. Även lillklockan som ursprungligen är tillverkad 1513 är omgjuten två gånger. Senaste gången 1923 av M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad.

Altarfresken som föreställer Jesus och två apostlar på vandringen till Emmaus, är utförd av konstnären Fritiof Swensson från Göteborg och kom till kyrkan 1922, men tavlan i kyrkan målades om 1953, drygt 30 år senare av konstnären själv.

Predikstolen är ritad 1842 av arkitekten Robert Brouhn, som även kunde titulera sig gymnastiklärare. Mest känd är han kanske för att ha ritat Karl XIV Johans sarkofag i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Dopfunten är troligen från 11 eller 1200-talet, och tillhör en grupp liknande funtat som finns i Hjärnarp, Båstad och Västra Karups kyrkor. Det tillhörande dopfatet i hamrad mässing är dock troligen tillverkad i Nürnberg på 1500-talet.

Orgeln från 1912 är byggd av Eskil Lundén i Göteborg, och har renoveras ett antal gånger, senast 1996 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgelfasaden är ritad 1931 av arkitekt Erik Fant. Denna orgel används inte för närvarande, utan i stället brukas en digitalorgel från 2015m byggd i Nederländerna av modell Johannus.

Triumfkrucifixet från slutet av 1200-talet förvarades under en tid på Historiska museet i Lund, fram till 1971 då den återlämnades till kyrkan.

Skeppet i kyrkan är en modell av klipperskeppet Cutty Sark och var en gåva till kyrkan 1993 från Filip Reimer. Originalet som på sin tid, det vill säga under andra halvan av 1800-talet var ett av världens snabbaste segelfartyg, finn nu att beskåda i Greenwich i östra London.

I vapenhuset finns en golvurna signerad Yngve Blixt, Höganäs och skänkt till kyrkan 1974.
Stacks Image 300486