Stacks Image 260064

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Båstads kommun
Förslövs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Förslövs kyrka

Ursprunget till dagens kyrka byggdes förmodligen 1100 eller 1200-talet. Då de äldsta kyrkböckerna förstördes vid en brand i prästgården är inte mycket känt om den romanska kyrkan, men man vet att den var uppförd i gråsten, hade rundbågig stil och var 14 alnar bred och 50 alnar lång.

I början av 1600-talet gjordes en omfattande renovering av kyrkan som då, enligt en beskrivning var en vitrappad liten låg byggnad med rundbågade valv.

1775 byggdes det nuvarande tornet. Och på en sockenstämma 1849 bestämde man att bygga om och utvidga Förslövs kyrka. Ritningarna togs fram av byggmästare Weste Westesson och Fredrik Wilhelm Scholander, som var slottsarkitekt för Drottningholms slott och intendent på Stockholm slott, men som också var verksam vid Överintendentsämbetet.
Kyrkan kom sedan att färdigställas 1851 av murarmästare J. Hallberg. Den medeltida kyrkan revs, och till tornet fogades ett nytt kyrkorum och en sakristia. Stenen från gamla kyrkan återanvändes delvis i de nya murarna.

En större restaurering av kyrkan skedde i mitten av 1900-talet. Bland annat utökades då koret, och nya golv lades.
Konstnären Pär Siegård skissade målningar på bänkskärmarna mot koret med motiv från Jesu intåg i Jerusalem, som sedan utfördes av Kaj Siersjö.

Även altarfresken är målad av Per Siegård 1961, och det blev också hans sista verk som avslutades efter hans död av medhjälparen Karl- Einar Andersson. Fresken ”Trons under” är indelad i fem scener, och har motiv hämtade från två bibelberättelser som utspelar sig kring Jesus och vatten. Till höger ser man Jesus som går på vattnet och håller på att rädda Petrus som sjunker. Till vänster står Jesus i båten och befaller stormen att stilla sig. Över altaret breder Jesus ut armarna och välkomnar människor från lantbruk och industrin, två stora arbetsområden i Förslöv.

Konstnären Otto Djerf hade redan i mitten av 1930-talet överlämnat ett krucifix som är utskuren i svartek. Samtidigt fick kyrkan också fyra lampetter gjorda av svartek föreställande de fyra evangelistsymbolerna. Konstnären Otto Djerf hade tagit hjälp av smeden Albert Adler som skapade ljushållarna av järn.

1952 skissade Per Siegård dopfunten som är snidad av en gammal ekstock som legat i en torvmosse, därav den mörka färgen. Finten tillverkades sedan av Otto Djerf och skänktes till kyrkan som avskedsgåva 1952 av prosten Anshelm.
I denna dopfunt finns dopskålen av mässing som familjen Trane skänkte under 1600-talet.

Den gamla predikstolen som var smyckad med uthuggna bilder och texter, skänktes till kyrkan 1629 av prosten Tranes familj, men såldes på auktion 1875 för 75 öre.
Samtidigt införskaffades en ny predikstol liksom ett nytt altare.

Konstnären Christian Berg har skapat de två tavlor utskurna i trä som finns på mitten av vardera långsidor. Han har även skapat en hög dopljusstake i fransk ek som skänktes till kyrkan 1955.

Orgeln som byggdes 1972 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund och har 27 stämmor fördelade på tre manualer och pedal, är placerad bakom en orgelfasad från 1862 ritad av N R Pettersson.
På norra sidan av orgelläktaren står spelbordet från den föregående orgeln byggd 1929 av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg. Denna orgel kunde inköpas tack var en donation från patron Nils Johnsson, Ljungbyholm.

Lillklockan, som hängde redan i klockstapeln som fanns före 1775, är omgjuten senast 1904 av Beckman i Stockholm.
Storklockan är tillverkad 1871 av en okänd gjutare.

På kyrkogården ligger bland annat konstnären Pär Siegård begravd, liksom professor Fredrik Böök som var litteraturkritiker och ledamot av Svenska Akademin.
Stacks Image 260095