Stacks Image 252057

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Sjöbo kommun
Blentarps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Blentarps kyrka

Blentarps kyrka är en av endast fem kyrkor i Sverige som har rundtorn. Ytterligare tre av dessa ligger i Skåne. Tornet tillkom troligen på 1200-talet, samtidigt med vapenhuset med dess trappgavlar.

Själva kyrkan är byggd under senare hälften av 1100-talet.
Under tidig medeltid var den nuvarande huvudingången i söder endast avsedd för männen. Kvinnorna hade en egen ingång i norr. Portalen till huvudingången har en ram av röd Övedssandsten med två lejon som vaktar ingången, och som för tankarna till den närbelägna domkyrkan i Lund som stod klar vid ungefär samma tid.

På 1400-talet fick kyrkan invändiga valv, och i mitten av 1700-talet lät man förlänga kyrkan åt öster. I och med detta revs det gamla koret och ersattes med ett kor med barockgavlar. I början av 1900-talet fick kyrkan också en sakristia.

Dopfunten i kalksten är från tidig medeltid, skapad av den så kallade Mårtensgruppen. På foten kan vi se två lejon och en vädur. Ett av lejonen biter väduren som representerar ondskan.

Även två processionskors i förgylld koppar daterade till 1200-talet finns bevarade. På 1880-talet ansåg Riksantikvarien att korsen skulle flyttas till Historiska museet i Stockholm. Så skedde inte och korsen finns forfarnde kvar i sin kyrka.
Dock flyttades i början av 1900-talet två andra medeltida föremål till Lunds universitets historiska museum. Det var ett triumfkrucifix av ek och en apostelbild i björk som var i dåligt skick.

Altaruppsats och predikstol som är från 1600-talet, och som båda bär Christian IV´s monogram, fanns tidigare i Öveds gamla kyrka, och köptes över hit i mitten av 1700-talet när den kyrkan skulle rivas. Under 1700-talet bodde en bildhuggare vid namn Anders Råå här i Blentarp, och han lät 1748 renovera predikstolen.
Stacks Image 252090