Stacks Image 255093

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Tomelilla kommun
Brösarps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Brösarps kyrka

Till det yttre är det nästan inget som avslöjar att Brösarps kyrka är byggd redan på 1100-talet, men trots de många ombyggnader som skett under århundradena fins spår från medeltiden kvar invändigt.

När kyrkan byggdes till i början av 1400-talet försågs den med vackra kalkmålningar, som dock senare målades över.

1861 genomgick kyrkan en omfattande ombyggnad efter ritningar signerade A. R. Pettersson, vilket sannolikt innebär arkitekt Abraham Rafael Pettersson som också ligger bakom ritningar till de skånska kyrkorna i Onslunda och Örtofta. Vid detta tillfälle revs en klockstapel som ersattes med ett torn.

I början av 1900-talet var det vid flera tillfällen tal om att låtar renovera kyrkan. 1916-17 upprättade arkitekt Henrik Sjöström arbetsbeskrivning, kostnadsförslag och ritning till invändiga förändringar, men detta arbete genomfördes aldrig. Inte heller det det förslag som arkitekten vid Byggnadsstyrelsen Göran Pauli framarbetade några år senare genomfördes. 1930 fick Byggnadsstyrelsen reda på att kyrkorådet i Brösarp likväl planerade att restaurera sin kyrka invändigt utan erforderliga tillstånd.
Arkitekt Eiler Græbe skickades för att undersöka saken, och han tog sedan fram ritningar till en renovering som till slut genomfördes året efter.

När kyrkans interiör genomgick ännu en omfattande restaurering i början av 1970-talet under ledning av arkitekt Torsten Leon-Nilsson frilades bland annat tidigare dolda medeltida målningarna i absidens hjälmvalv.
Då murades också absidens dörr igen och i dess ställe tog man upp ett litet fönster.
I valvtaket kan vi se Kristus som världens domare, omgiven av evangelistsymbolerna samt Petrus och Paulus, och därunder alla apostlarna.
Ett trätak täckte då även det något bredare långhuset, som var menighetens rum. Ornamentsbanden upptill på korväggen markerar hur högt kyrkans ursprungliga bjälktak legat.

För att valvmålningarna skulle bli bättre synliga flyttades altaruppsatsen från 1700-talet till norra korsarmen. Predellan, det vill säga den nedre våningen, har två små målningar med motiv föreställande Getsemane och Nattvarden. Tavlan i mittfältet har korsfästelsen som motiv, och altaruppsatsens övre våning utgörs av en målning med motiv av Jesu uppstigande ur graven.

Två gjutjärnskaminer som användes till omkring år 1950 för att värma kyrkan står i nischer i korsarmarna trots att kyrka nu har centralvärmeanläggning.

Här finns ett medeltida rökelsekar som svingats inför altaret vid nattvardsfirande.

Dopfunten i granit är också från tidig medeltid.
Dopfuntens mässingsfat, som har Bebådelsen som motiv, är från omkring år 1600.

Också predikstolen är från samma tid, men fick när den skapades behålla den långsmala form som var rätt typiskt för tidigare predikstolar under 1500-talet. Bågfälten har tidigare dekorerats med blomornament i trä, som senare övermålats med evangelistbilder. Kerupen, alltså den lilla ängeln med timglaset som vi ser på predikstolen kom till efter det att Skåne tillfallit Sverige på 1600-talet.

Innan dess, 1644 rövade svenska trupper bort kyrkans nattvardskalk, som hade skänkts till kyrkan i slutet av 1500-talet. Först hamnade kalken i kapellet på Varbergs fästning. När fästningen lades ner 1830 flyttades allt kyrksilver, på kungens order, till Wanäs fästning i Västergötland, det som idag kallas Karlsborgs fästning. Där användes kalken i garnisonskyrkan till 1977, då den återlämnades till Brösarps kyrka.

Kyrkans mekaniska orgel med tio stämmor är byggd 1961 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund, men fasaden är från den föregående orgeln som tillverkades 1870 av orgelbyggare Sven Fogelberg. Den äldre orgeln var i mycket dåligt skick under 1900-talets första hälft och under 1940-talet införskaffade församlingen ett orgelharmonium som användes fram till 1961.

I samband med reformationen i Danmark på 1530-talet slogs Brösarp samman med Ravlunda till ett pastorat, och de båda socknarna förblev sedan ett pastorat ända till 1992.
Då företogs en ny pastoratsindelning, som innebar att Ravlunda föll ifrån, medan socknarna Brösarp, Andrarum, Eljaröd, Fågeltofta, Onslunda, Spjutstorp och Tranås slogs samman till ett pastorat. Från och med 2002 utgör de sju tidigare självständiga socknarna Brösarp-Tranås församling med pastorsexpedition i Brösarp.

På kyrkogården ligger Hanna Johansdotter. Ett namn som för de flesta är helt okänt, men säger man Yngsjömordet så nickar många kanske igenkännande. Hennes mördare Anna Månsdotter dömdes till döden, och blev 1890 den sista kvinnan som avrättades i Sverige. Anna Månsdotters son, som var gift med Hanna, och som enligt domstolen också var delaktig i mordet dömdes till livstids straffarbete.
Stacks Image 255124