Stacks Image 242835

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Svedala kommun
Västra Kärrstorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Västra Kärrstorps kyrka

Västra Kärrstorps kyrka byggdes på 1200-talet i en stil som kallas romansk. Detta var under en period när de första träkyrkorna i det då Danska landskapet Skåne ersattes med kyrkor i sten.
För kungamakten och stormännen var det viktigt att stadfästa kristendomen, inte bara av rent religiösa skäl, utan också framför allt av handelspolitiska. Vi fick genom kyrkan kontakt med andra länder, och blev en del i ett slags tidigmedeltida EU, med påven i Rom som samlande kraft.

Västra Kärrstorps kyrka stod inte klar med en gång.
Det dröjde bland annat något innan kyrkans klocktorn tillkom.
Och på 1400-talet fick kyrkorummet välvda takvalv som pryddes med kalkmålningar.

Sedan dröjde det cirka 400 år innan nästa stora förändring skedde. På 1860-talet byggdes kyrkan ut mot norr och söder och blev därigenom en korsarmskyrka. Vid samma tidpunkt gjordes koret med den halvrunda absiden om. Det var arkitekt Carl Georg Brunius som ledde den genomgripande ombyggnaden av kyrkan.

På 1950-talet genomfördes också en restaurering under ledning av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe med Karl G Svensson, Svedala som byggmästare. I samband med restaureringen togs de medeltida kalkmålningar i kyrkans två västligaste traveér fram.

Blickar vi mot norra korsarmen ser vi att sakristian finns placerad bakom ett skrank, ungefär på samma sätt som kyrkans kor förr, framför allt under tidig medeltid, var avdelat mot mittskeppet i höjd med triumfbågen. Korskranket var då till för att markera korets helighet och avskildhet.

Altaruppsatsen dateras till 1500-talet men har troligen också delar från 1600-talet. Altartavlan har ett motiv som föreställer konungarnas tillbedjan. I gavelpartiet finns en mindre tavla föreställande himmelsfärden samt två skulpterade huvuden.

Den åttkantiga dopfunten från 1890-talet är utförd i grå konststen.

Från samma tid är predikstolen som är uppställd norra sidan av långhuset. Liksom bänkinredningen som blev ombyggd och kompletterad 1953. På insidan finns by- och gårdsnamn målade som till exempel Snapparp, Marieholm och Lilla Svedala.

Orgelfasaden i nygotiks stil från 1889 är ritad arkitekt B Petersson och har ett orgelverk byggt 1959 av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund.
Stacks Image 242864