Stacks Image 289551

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Höörs kommun
Munkarps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Munkarps kyrka

Munkarp var fram till 2006 en egen församling, men uppgick då i Höörs församling.
Munkarps kyrka som stod f
ärdig år 1884 och är uppförd i en blandning av nygotisk, nyromansk och nyklassicistisk stil, ritades av arkitekt Carl Möller som bearbetade ett tidigare förslag av Johan Erik Söderlund, båda verksamma vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Carl Möller som var gift med Dagmar Bosse, syster till skådespelerskan Harriet Bosse, blev senare generaldirektör för Kungliga Byggnadsstyrelsen, som Överintendentsämbetet kom att döpas om till från och med 1918. Carl Möller har också bland annat ritat kyrkorna i Eslöv och Ignaberga.

Kyrkan ersatte en medeltida kyrkobyggnad, ursprungligen byggd under andra halvan av 1100-talet och som revs i samband med att den nya kyrkan uppfördes. Rester av grundmurarna till denna byggnad finns att se på ödekyrkokgården cirka 300 meter väster om den nya, och en modell av den gamla kyrkan finns också i den nuvarande kyrkans kor.

Genom åren har flera förändringar skett både exteriört och interiört. I samband med en restaurering 1969 under ledning av arkitekt Torsten Leon-Nilsson inreddes bland annat en sakristia och samtidigt som bänkinredningen förnyades.

I tornet hänger två kyrkklockor. Lillklockan är från 1780-talet och storklockan från 1846.

Även inventarier som tidigare funnits i den gamla kyrkan finns bevarade i den nya. Bland annat predikstolen som är ett arbete från Jakob Krembergs ateljé i början av 1600-talet. I reliefer framställs där herdarnas tillbedja, korsfästelsen, uppståndelsen och himmelsfärden. Här teer vi också karyatider som föreställer Tålamodet, Tron, Klokheten och Rättvisan. Den tidigare färglagda predikstolen som målades i mitten av 1700-talet av Simrishamnsmålaren Kristoffer Fischerhar har numera bara en brun bets.
Jakob Kremberg var förmodligen född i Schleswig-Holstein, och anlände till Lund i mitten av 1590-talet där han först kom att arbeta med dekorationer i interiören till Lunds domkyrka.

Också dopfunten som är från 1100-talet kommer från den gamla kyrkan. Den är av sandsten med en fyrsidig rikt profilerad fot. Dopfatet är utfört 1947 av T Jerkman.

På Historiska Museet i Lund förvaras ett krucifix från 1400–talet och en madonnabild från 1300–talet som tidigare funnits i den gamla kyrkan. Kopior av dessa utfördes 2004 av bildhuggare Mårten Hultenberger och finns numer uppsatta i kyrkan. Madonnabilden framför dopfunten på långhusets nordöstra vägg och krucifixet hänger på långhusets västra vägg.

Tegelgolvet är återskapat efter ett äldre golv som påträffades vid renoveringen 2004, och som låg dolt under en grön heltäckningsmatta och under denna ett lager med flytspackel. Eftersom det senare förstört originalgolvet kunde detta inte bevaras.

Kyrkan ljuskronor, i mässing, är från 1890-talet.

Altarbrunet samt röllakanmattan i koret kommer från Södra Sveriges Kyrkliga Textilier.

Orgeln som invigdes 1964 är byggd av Anders Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Den ersatte då en orgeln byggd 1892 av orgelbyggaren S Molander i Göteborg.
Stacks Image 289578