Stacks Image 285086

Berättelser om kyrkor i Lunds stift
lista / karta Staffanstorps kommun
Görslövs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Lunds stift

lista
Görslövs kyrka

Görslövs kyrka byggdes ursprungligen under den så kallade romanska tiden på 1100-talet.

Uttrycket "romansk" har modernt ursprung och kommer sig av att man såg ett direkt samband mellan arkitekturen under denna period på 1100-talet och lång tidigare romersk arkitektur. Den romanska stilen kallas ibland också rundbågestilen, till skillnad från det gotiska stilen som tog över på 1200-talet, där man i stället vurmade för spetsiga valv. Den gotisk stilen slog aldrig igenom i Italien där man ansåg stilen barbarisk. Det var en stil som man ansåg komma från de vilda östgoterna. Därav namnet gotisk.

Kyrkan fick senare under medeltiden ett trappstegstorn i väster, men det mesta av detta torn revs 1885, och man lät istället uppföra ett helt nytt torn utanpå resterna av det gamla. Även kyrkans absid byggdes om vid samma tidpunkt, och i och med detta försvann mycket av kyrkans medeltida karaktär.
I samband med ändringarna försågs murverket med tegel på utsidan som putsades.

I tornet hänger två klockor. Stora klockan från 1861 är gjuten av Leopold Brausewetter i Hörby. Den lilla klockan är ursprungligen från 1430 och senast omgjuten 1885 av firman J A Beckman & Co i Stockholm.

För att få en enhetlig dekor i kyrkan lät man i början av 1900-talet en av landets då mest framstående dekorationsmålare Svante Thulin i Lund dekorera valvkapporna, strålbågarna och fönstren. Han använde här samma mallar som när han dekorerade Lunds domkyrka. Dock är målningarna här mindre och förenklade jämfört med de som fanns i domkyrkan, där hans målningsarbeten sedan länge är borttagna.
I valvkapporna i långhuset föreställer scenerna motiv ur Gamla Testamenten, emedan de medaljonger som finns i koret föreställer scener ur Nya testamentet. Under dessa målningar finns sannolikt från då valvens slogs i mitten av 1300-talet.

Både predikstol och altaruppsats är från 1500-talet. De ursprungliga bibeltexterna på latin på altaruppsatsen är emellertid utbytta mot målningar utförda av Fredrik Krebs på 1890-talet, utförda på kopparplåt och som visar olika scener ur Gamla testamentet och Jesus liv. Dessa målningar är kopierade efter original som finns i en dansk kyrka. Man sände också över 100 kronor till änkan efter den danske konstnären, som en erkänsla för att man fick kopiera målningarna.

Predikstolen från andra halvan av 1500-talet är utförd i renässans.

Bänkinredningen från slutet av 1800-talet, är ritad av arkitekt Henrik Sjöström från Lund och tillverkad vid Limhamns snickerifabrik.

Dopfunten från 1885-1991 är i cement. Kyrkan har i sin ägo en förnämlig dopfunt i sandsten, som dock numera är deponerad på Lunds universitets historiska museum.

Orgeln är byggt 1970 av Johannes Künkels orgelverkstad i Lund. Orgelfasaden är troligen från mitten av 1800-talet hörande till en orgel byggd 1854 av Anders Victor Lundahl i Malmö. Den föregående orgeln i kyrkan byggdes dock 1911 av Olof Hammarberg i Göteborg.
Stacks Image 285113